Tips för badstunden till nyblivna föräldrar

Tips för badstunden – Att ge barnet sitt första bad ses ofta som en utmaning för nya föräldrar. Det är normalt eftersom du inte vet hur barnet kommer att reagera på det och det tar också tid att hitta den bästa tiden på dagen och metoden för badet innan du känner dig bekväm och gör det till en rutin.

Det finns många frågor i samband med det första badet och faktiskt finns det olika svar på det. Från hur ofta det är normalt att bada en nyfödd och genom att gå igenom den bästa tvålen och schampot som du kan använda verkar det lite som en gåta som du måste lösa.

Att vara nybliven förälder är inte lätt, men det är en av de bästa tiderna i ditt liv, så du måste helt enkelt slappna av och njuta av allt det ”första” som händer dig. I guiden nedan har vi försökt sammanfatta några av de viktigaste tipsen som rör att ge din lilla sitt första bad. Du kan hitta svar på många av dina frågor tillsammans med en lista över de vanligaste farorna och hur du undviker dem.

Välj rätt tidpunkt för det första badet

En av de första frågorna är när ska jag ge mitt barn sitt första bad. Om du googlar frågan kommer du att få fram en stor mängd olika svar. Det finns olika metoder som antagits i olika länder tillsammans med giltiga medicinska rekommendationer för de flesta av dem.

Svaret är därför att du måste hitta rätt tidpunkt för ditt barns första riktiga bad. Vissa föräldrar börjar bada sina barn direkt efter att de kommit hem från sjukhuset, medan andra föredrar att navelsträngsstumpen har fallit av innan de ger det nyfödda barnet ett riktigt bad. Många föräldrar börjar med ett svampbad under de första dagarna och till och med veckorna och fortsätter sedan till ett babybad.

Det är viktigt att du känner dig förberedd för det och att ditt barn också känner sig bekväm med att bada. Om barnet föredrar svampbadet kan du gradvis införa bad i vatten, så att övergången blir smidig och behaglig.

Typer av bad för nyfödda barn

Det finns flera olika sätt att bada ett nyfött barn. Här är de vanligaste som du kan välja mellan:

  • Ett svampbad. Du använder en tvättlapp eller svamp för att rengöra din nyfödda persons kropp och ansikte utan att faktiskt sänka dem i vatten. Du behöver en mjuk tvättlapp eller svamp och ett kärl med vatten för att tvätta ditt barn. Använd ljummet vatten och fukta helt enkelt tvättlappen eller svampen i det och gnugga sedan försiktigt de olika delarna av ditt barn. Barnet bör ligga på en platt yta medan du rengör det. När du har klätt av dem lägger du dem i en mjuk handduk och packar bara upp de delar som du faktiskt tvättar. På så sätt håller du barnet varmt. Börja från halsen och fortsätt neråt. Du bör tvätta deras ansikte med en mjuk tvättlapp och gå försiktigt runt munnen, under näsan och bakom öronen.
  • Toppa och svansa. Den här metoden liknar svampbadet, men i det här fallet tvättar du bara deras ansikte och rumpa. Du kan tvätta barnets ansikte med hjälp av bomullsbollar också. Använd en ny bit för varje torkning för att undvika att sprida infektioner. Doppa helt enkelt bomullsbollen i vatten, kläm ihop den och torka först varje öga från det inre hörnet och utåt. Torka sedan munnen, näsan, öronen och halsen. När du är klar med ansiktet torkar du av deras rumpa och byter blöja.
  • Tvätta ditt barn i det stora badet. Fyll mycket försiktigt badkaret med lite ljummet vatten och följ de steg som beskrivs nedan för att tvätta ditt barn.
  • Tvätta ditt barn i handfatet. Håll fast ditt barn med en hand och tvätta det försiktigt under rinnande vatten i diskhon. Var försiktig så att inget vatten hamnar i öronen. Ofta är pappor bättre på denna typ av badning eftersom deras händer är större och ger fastare stöd åt barnet.
  • Köp ett speciellt babybadkar. Det finns ett stort antal olika utföranden som du kan välja mellan. Välj den som är bekväm för barnet och lätt för dig att använda. Följ samma rutin som om du tvättar dig i det vanliga badkaret.
  • Ha barnet med dig i badkaret. Du ska bara göra detta om du har en partner som hjälper dig eftersom det annars är lite farligt att inte halka när du vaggar din nyfödda. Du måste sätta dig i badkaret först och sedan placerar din partner barnet antingen på ditt bröst eller på dina ben med ansiktet mot dig. Du kan försiktigt stänka varmt vatten över barnet för att tvätta det. När du är klar överlämnar du barnet till din partner och går sedan ut ur badkaret.

Du kan välja den typ som ditt barn älskar mest eller kombinera dem för att skapa en varierad badupplevelse.

Hur ofta ska man bada ett nyfött barn?

Badets frekvens är också en av de mest diskuterade frågorna. Även om ditt barn egentligen inte behöver tvättas varje dag är det ändå okej att göra det om du känner att det är rätt tillvägagångssätt för dig. Alternativt kan du ge dem ett ordentligt bad 2-3 gånger i veckan och hålla deras rumpor, händer, hals och ansikte genom att använda ett svampbad mellan tvättarna.

Upprätta ett schema

Det är viktigt att hitta den perfekta tiden på dagen för ett bad och göra det till en vana. Barn älskar rutiner redan när de föds.

Vissa föräldrar föredrar att tvätta sina barn lite före sänggåendet eftersom det varma vattnet lugnar dem och gör det lättare för dem att somna. Andra väljer morgnar eller tidig eftermiddag. Schemat beror helt och hållet på dig, din dagliga rutin och hur barnet känner sig under badtiden.

Det är viktigt att inte ta med dem i badet direkt efter att de har ätit eftersom det inte är bra för magen och barnet kan spotta ut all mat.

Förbered alla dina förnödenheter i förväg

Du behöver flera saker för ett babybad – en handduk, en ren blöja, nya kläder, kräm eller pulver mot blöjutslag, en mjuk tvättlapp, babytvål och/eller schampo.

Placera alla förnödenheter inom räckhåll så att du lätt kan få tag på dem. Alla flaskor bör vara öppna så att du slipper kämpa med en fast kapsyl med en hand medan du stöttar ditt barn med den andra.

Alla badartiklar ska finnas med dig i badet – handduk, tvål, tvättlapp/svamp och schampo. Resten ska vara klart på den plats där du ska klä på barnet.

Hoppa över tvålen

Babys hud är mycket mild och blir mycket snabbare torr. Även om du tvättar dem för ofta kan det leda till torr hud. Därför är det lämpligt att hoppa över tvålen när det är möjligt. Du måste också använda speciell babytvål som inte innehåller parfym eller färgämnen.

Kontrollera vattnet

Kontrollera alltid att vattnet du använder har rätt temperatur som är lämplig för en bebis, oavsett vilken tvättmetod du har valt. Vattnet bör inte överstiga 120 grader Fahrenheit. Du kan använda en termometer för att mäta den eller så kan du helt enkelt använda din armbåge för att kontrollera om vattnet är ok. Din armbåge är känsligare och vattnet ska kännas behagligt varmt för att vara ok för en bebis.

Observera att det som känns som skönt varmt vatten när du rör vid det med händerna kan vara brännhett för den känsliga huden hos ett nyfött barn.

Se till att rummet är tillräckligt varmt

Även om spädbarn inte bör uppfostras under en mycket hög temperatur, se till att rummet där du tvättar dem och låter dem klä av och på sig är ganska varmt. De varmare temperaturerna förhindrar inte bara att ditt barn fryser, utan gör också att de känner sig bekväma när de kommer ut ur det varma vattnet och kanske besparar dig några tårar också.

Var snabb i badrummet

När du tvättar barnet ska du se till att du är ganska snabb. Bebisar ska inte ligga för länge i vattnet så 5-10 minuter är den optimala tiden. Om ditt barn tycker om badet kan du välja lite längre tid och om de verkligen motstår det måste du vara ännu snabbare.

Om barnet ser riktigt kallt ut eller gråter för mycket är det bättre att sluta tvätta dem och klä på dem.

Be om en hjälpande hand

Eftersom det ofta är skrämmande att tvätta en så liten människa de första gångerna är det en bra idé att ha en hjälpande hand i badet. Be din partner att hjälpa dig att bada ditt barn. På så sätt kan du hålla barnet med båda händerna om det behövs, eller så kan du be din partner att ta med sig något som du har glömt medan du stannar med barnet.

Å andra sidan är det också en perfekt tid för att knyta band med det lilla barnet, så varför beröva en av föräldrarna detta nöje.

Torka barnet försiktigt

När du är klar med badritualen är det viktigt att torka barnet noggrant. Använd en mjuk handduk och klappa försiktigt på barnet i stället för att gnugga dess hud. Se till att alla hudveck torkas för att undvika irritation eller rusning. Om du bestämmer dig för att smörja in dig med en kroppslotion, använd då en som är speciellt gjord för spädbarn. Gnid in den försiktigt i huden med lugnande massagerörelser.