Barncyklar

Barncyklar – Säg den förälder som inte spricker av stolthet när hens barn lär sig att cykla. Det är verkligen en speciell dag och något som föräldern kommer att komma ihåg för lång tid framöver. Barnet är antagligen för litet dock för att komma ihåg det eller bara ha vaga minnen. När barnet är riktigt litet är det en bra idé att köpa en så kallad springcykel eller balanscykel. Det är en cykel utan trampor och barnet har istället båda fötterna i marken. Det gör att hen kan ta sig framåt av egen maskin utan att behöva balansera utan någonting i marken. Det är ofta ett bra steg mellan att gå till att lära sig att cykla och det kommer antagligen göra att processen att lära sig att cykla går snabbare. Ett extra plus är också att det går snabbare vilket är uppskattat för alla inblandade då det annars kan vara lite långsamt att vara ute och gå med ett litet barn.

När barnet har lärt sig att använda en balanscykel så är det många som även köper sig en trehjuling. Då lär sig barnet att trampa men behöver fortfarande inte hålla balansen särskilt väl för att det är väldigt svårt att välta med en trehjuling. En trehjuling kommer oftast med ett litet flak där bak och det gör den optimal att leka med. Då är det lätt att transportera saker från sandlådan till övriga lekplatsen och den lämpar sig ypperligt för att leka transport av olika slag. Här hittar du ett test för bästa trehjulingen!

När barnet senare i livet ska gå över till en ”riktig” cykel så är det oftast en process som involverar gråt och skrapsår. De flesta barn har lite svårt i början att hitta balansen och det är inte konstigt för det är inte så lätt att cykla. Bara för att vi vuxna har lärt oss för länge sedan och glömt att det är en process att lära sig betyder det inte att det är lätt. Det bästa du som förälder kan göra är att springa bakom ditt barn och hålla i pakethållaren. Antingen så håller du i pakethållaren direkt eller så sätter du et pinne rakt upp så att du kan hålla balansen och springa raklång mer eller mindre. Det är lite skönare för dig. Sedan så släpper du bara pinnen mer och mer och ditt barn kan till slut cykla själv.

Tänk på att inte köpa för stor cykel till ditt barn. Det kommer att göra det mycket svårare att lära sig att cykla. Köp istället en som du kan variera mycket för barnet växer snabbt och att byta ut cykeln hela tiden blir påfrestande för plånboken. Det viktigaste är att du kan ändra på sadeln och på styret. De ska vara i ungefär samma höjd som varandra och när barnet står upp så ska sadeln vara ungefär till midjan. Då är det en bra höjd och optimalt för att lära sig att cykla. Tänk gärna begagnat när du köper cykel till barnet, det finns en stor marknad för det i och med att barn växer så snabbt.