Badblöjor – ett säkert sätt att bada med blöjbarn

Att bebisar själva inte styr över sina behov känner säkert de flesta föräldrar igen och vanligtvis är det inget man reflekterar nämnvärt över. Däremot om man är på semester, i badhuset eller någon annanstans där det vankas bad eller poolhäng så kan bebisens behov komma olägligt. Få föräldrar vill behöva fiska upp kvarlämningar inför allmän beskådan i ett poolområde exempelvis.

Som tur är finns det en väldigt enkel och bra lösning på problemet, nämligen speciellt framtagna badblöjor som är utvecklade för att ha samma funktion som en vanlig blöja med den huvudsakliga skillnaden att de faktiskt fungerar även under vatten. En av de främsta egenskaper man ser hos badblöjor är att de inte suger åt sig vatten eller kiss på samma sätt som en vanlig blöja vilket innebär att blöjan varken blir full eller framförallt blir för tung för bebisen att bada med. En viktig parantes i sammanhanget är att badblöjor är främst utvecklade för avföring och inte för urin som alltså kommer att läcka ut i vattnet istället. Generellt ses det inte som ett problem då urinet faktiskt är sterilt och pooler vanligtvis klorerade vilket bidrar till ökad hygien.

Vanligtvis kan man hitta ett brett utbud med både flergångsalternativ och engångsblöjor som man helt enkelt slänger efter badet, precis som när man bytt en vanlig blöja. De modeller som är utvecklade för att användas flera gånger ser generellt mer ut som en badbyxa eller bikiniunderdel med lite extra resår även vid öppningarna för benen så att ingenting ska kunna komma ut den vägen. Det som talar för att ha en återanvändningsbar badblöja är kanske framförallt av miljöskäl men också ekonomiskt är det en stor fördel att slippa köpa nya inför varje badtillfälle. Men det finns såklart också tillfällen där engångsblöjor är bättre alternativ, om man till exempel är på besök någonstans och snabbt behöver ersättningsalternativ till den badblöja man redan har hemma.

Oavsett om man har valt en engångs- eller flergångsblöja så gäller det att hålla lite uppsikt om barnet har uträttat sina behov eller inte. Vitsen med blöjan är helt enkelt att hålla badvattnet rent från avföring men om man låter barnet fortsätta bada i blöjan efter uträttat behov så är risken stor att det löses upp i vattnet och kan då sippra ut ur blöjan och blandas i vattnet. Så se till att ta upp barnet och byta ganska omgående efter upptäckten. I det fallet kan det vara en god idé att ha dubbla uppsättningar av flergångsblöjan alternativt att ha några engångsblöjor i reserv. Skötsel av flergångsblöjan är simpel, man tömmer den och sköljer den efter användning och därefter tvättar man den precis som man gör med vanliga kläder och följer tvättinstruktionerna i plagget.

Man använder badblöja främst för barn som ännu inte är pottränade till den grad att de kan tala om att de behöver uträtta sina behov. När barnet själv kan avgöra när det är dags så är det, precis som med potträning och vanliga blöjor, dags att sluta med badblöjor. Dock kan man i rent säkerhetssyfte använda badblöjor som badkläder en kort period efter potträningen är avslutad för att ge barnet lite marginal.